در دهههای اخیر پارهای از پدیدههای طبیعی نظیر طوفانهای گردوغبار، فرسایش خاک، هجوم و حرکت ماسههای روان و از جمله وقوع ریزگردها به دلیل دخالتهای انسانی و شدت بهرهبرداری از منابع طبیعی در حال افزایش است.
هر چند که عوامل طبیعی از جمله تغییر اقلیم و خشکسالیهای پی در پی درتشدید پدیدههایی چون وقوع طوفانهای گردوغبار و معظلات ناشی از آن، به ویژه انتشار ریزگردها در بسیاری از شهرهای کشور نقش مهمی ایفا میکند، ولی شواهد و بررسیها بیانگر اثرگذاری توسعه صنعتی و معدنی و بهر ه برداری بی رویه از منابع آب و مدیریت نادرست اراضی است که در تشدید پدیده فرسایش بادی و فرآیندهای مرتبط با آن از جمله ریز گردها تأثیر گذار هستند.
بهمنظور بررسی و حل مشکل پدیدههای مخرب فرسایش بادی و طوفانهای گردوغبار، در سال 1384 به همت پژوهشگران پژوهشکده مناطق خشک و بیابانی دانشگاه یزد اولین همایش ملی فرسایش بادی در استان یزد برگزار و دبیرخانه دائمی آن در دانشگاه یزد مستقر شد. سپس با راهاندازی انجمن علمی مدیریت و کنترل مناطق بیابانی ایران در سال 1389 نیز دومین همایش و در سال 1392 سومین همایش ملی فرسایش بادی و طوفانهای گردوغبار در استان یزد برگزار شد. هرچند که به استناد قطعنامههای همایش در سنوات گذشته، همکاری علمی در سطح کشور از گسترش قابلملاحظهای برخوردار بوده است. لیکن برای کاهش چشمگیر اثرات مخرب ریزگردها و طوفانهای گردوخاک به انسجام سازمانی و فرا سازمانی بیشتری نیاز است که باید راهکارهای آن را در نشستها و مجامع مشترک منطقهای و فرا منطقهای جستجو کرد.
در همین راستا چهارمین همایش ملی فرسایش بادی و طوفانهای گردوغبار 16 تا 17 اسفندماه 96 در یزد برگزار میشود که در این همایش دبیر ستاد توسعه فناوریهای آب، خشکسالی، فرسایش و محیطزیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با موضوع واکاوی علل گسست تأثیر فناوریهای بومی آب و خاک در روند پیشرفت کشور به ایراد سخنرانی میپردازند.
محورهای این نشست تخصصی فیزیک و دینامیک باد و ذرات بادرفت؛ اندازه گیری و پایش مستقیم و غیر مستقیم فرسایش بادی، طوفان های گرد و غبار و ریزگرد ها با استفاده از فناوری های نوین؛ مدلسازی و ارزیابی مدل های مورد استفاده در فرسایش بادی و طوفان های گرد و غبار؛ شناخت و به کارگیری دانش های بومی و روش های نوین در کنترل فرسایش بادی؛ بررسی تاثیر فرسایش بادی و ریزگردها بر محیط زیست و منابع طبیعی، کشاورزی، صنعت و همچنین بهداشت و سلامت است.
منبع خبر:بنیاد ملی نخبگان
مدیر کارگروه صنعت و بازار ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی در مراسم رونمایی
سیزدهمین چالش فناوری نانو با عنوان «بهبود خواص مهندسی کامپوزیتهای پلیمری با استفاده از فناوری نانو» از سوی ستاد توسعه ...
دبیر ستاد توسعه فناوریهای فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی معتقد است که در صورت فراهم شدن زیرساخت ها، می توانیم در ...