بخش عمدهای از حجم واردات آبمیوههای خارجی متعلق به کشورهای عربی است. تا جایی که معاون خانه صنعت، معدن و تجارت از واردات این محصولات از کشور آل سعود گلایه کرده و گفته بود: «علیرغم اینکه آبمیوههای بسیار باکیفیتی در کشور تولید میشوند، در سالهای گذشته برخی افراد نسبت به واردات آبمیوه از کشور عربستان سعودی اقدام میکنند.»
در توضیح این مطلب میتوان گفت که بحث قیمت تمامشده محصول و کیفیت آن در میان است. به این دلیل که کشورهای عربی خودشان تولیدکننده میوه نیستند، میوه را از مناطق دیگر با قیمت بسیار پایین به کشور خود وارد میکنند و با صنایع دست اول و جدیدی که وارد کردهاند، به تولید آبمیوه و کنستانتره روی آوردهاند. به همین دلیل قیمت تمامشده این دسته از محصولات کشورهای عربی علیرغم تفاوت نرخ دلار و ریال، که در حال حاضر رشدی صعودی نیز دارد و تا حدی راه آنها را میبندد، برای ما معقول و بهصرفه است. همچنین کیفیت محصولات فرآوریشده آنها بهواسطه تکنولوژی وارداتی پیشرفتهشان در مقایسه با نمونههای ما بسیار بالاتر است.
چرا قیمت تمامشده محصولات مشابه تولید داخلی ما در زمینه کشاورزی بالا است و قیمت تمامشده محصولات کشورهای عربی مناسب است؟در پاسخ باید گفت که درواقع هر دو قیمت غیرواقعی هستند. در کشور ما به دلیل وجود شیوههای سنتی کشاورزی و غیرمکانیزه بودن و بهرهوری کم از منابع، قیمت تمامشده محصولات کشاورزی به شدت بالا است، همان طور که درخصوص قیمت میوه هم شاهد آن هستیم.
از طرف دیگر، در بسیاری از کشورهای عربی نیز قیمت محصولات کشاورزی بهشکل غیرمنتظرهای پایین است، زیرا این کشورها از جیب منابع طبیعی برای پایین نگه داشتن قیمت استفاده میکنند. به این معنی که با گسترش بیش از حد کشاورزی و درواقع استفاده بیشتر از ظرفیت قابل تحمل برای منابع طبیعیشان، قیمت تمامشده محصولات کشاورزی خود را پایین میآورند. این کشورها با اقداماتی مانند انواع و اقسام جنگلزداییها، تغییر کاربری اراضی و استفاده بیرویه از آبهای زیرزمینی بههمراه مکانیزه کردن شیوه کشت و اصلاح نژاد و استفاده از کودهای شیمیایی و تقویتی، میزان بهرهوری و تولید محصولات کشاورزی خود را دچار رشد فزایندهای میکنند و قیمت محصولات خود را به دلیل عرضه بیش از حد، پایین نگه میدارند.
البته ناگفته نماند که درواقع در کشور ما هم همین اتفاق در حال رخ دادن است، با این تفاوت که از ظرفیت منابع طبیعی خرج میکنیم بدون آنکه به قیمت تمامشده پایین دسترسی پیدا کرده باشیم. بنابراین هم ما و هم کشورهای عربی در زمینه کشاورزی از جیب منابع طبیعیمان هزینه میکنیم، اما آنها در نهایت استفاده بهینهتری نسبت به ما از این رویکرد دارند.
منبع خبر:سیناپرس
چین که با مشکل آلودگی هوا در بسیاری از شهرهای بزرگ خود به طور جدی دست و پنجه نرم می کند
نخستین رویداد کارآفرینی و فناوری شهر خوب با هدف حل چالشهای مدیریت شهری با حمایت ستاد فرهنگسازی اقتصاددانش بنیان معاونت ...
در پی انجام موفقیت آمیز ارسال کدهای ژنتکی از طریق ریزتراشه به سلول های پوست